آبادان جزیره ای است حدود تقریبی ۲۷۹۶ کیلو متر مربع مساحت از سمت شمال و شرق محدود است به رودخانه کارون و بهمنشیر و از مغرب به اروند رود و از جنوب به خلیج فارس و دریای آزاد طول آن ۸۰ کیلومتر و عرض آن از ۳ تا ۲۰ کیلومتر تخمین زده شده است. اروند رود بطول حدود ۱۰۰ کیلومتر دارای کناره ساحلی است و آبریز آن به سمت خلیج فارس جریان دارد. پهنای این رود ۱۰۰ الی ۵۰۰ متر ژرفای آن حدود ۹ الی ۱۵ متر می باشد. اروند رود پر آب ترین و مهمترین رودخانه های ایران می باشد. آبادان در ۳۰ درجه و ۲۰ دقیقه در عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۱۷ دقیقه طول شرقی در گوشه شمال غربی خلیج فارس میان دو رود بهمنشیر و اروند رود قرار گرفته است.
آبادان (سابقاً عبادان) شهری است در جنوب غربی ایران در استان خوزستان. جمعیت شهرستان آبادان ۲۸۳۶۰۱ نفر و جمعیت نسبی در هر کیلومتر مربع ۱۷۱ نفر است که بخشی از جمعیت آن بویژه در مناطق روستایی را ایرانیان عرب تشکیل میدهند.
در آبادان یکی از بزرگترین پالایشگاههای نفت جهان قرار دارد. نفت از اغلب مناطق خوزستان با لوله به این شهر میرسد و پس از تصفیه به کلیه جهان صادر میشود. نزدیکترین شهر به آبادان، خرمشهر است که حدود ۱۵ کیلومتر با این شهر فاصله دارد. خاک آبادان را آبرفت رودهای کارون و دجله (که به هم پیوستهاند) پدید آوردهاست. شهر آبادان درون خشکی ای است که گرداگردش رود است. این خشکی به جزیره آبادان شناخته شدهاست. شهر آبادان و همچنین بخش اروندکنار و نیمی از شهر خرمشهر در این جزیرهاند. رودهای گرداگرد آبادان که همگی به خلیج فارس میریزند از دو رود بزرگتر پیشیاد دجله و کارون است. بزرگترین شاخهای که از برخورد این دو رود پدید آمده است اروندرود است. بخش دیگر این رود که در آنسوی این جزیره روان است و اهمیت کمتری دارد بهمنشیر خوانده میشود. رود بهمنشیر در بخشهایی از گذرگاهش کارون هم خوانده میشود.از محلات آبادان میشود از بریم، بوارده، اروسی(اروسیه)، فیه (fai’ie)، هزاریها، امیری، احمدآباد، شاه آباد، فرح آباد،میدان طیب و بهمنشیر نام برد.
در سال ۱۳۱۴ طی مصوبه شورای وزرای وقت نام عبادان به آبادان تغییر یافت.بخشی از جزیره آبادان در دوره ساسانیان بهمن اردشیر خوانده میشده است که نام رود بهمنشیر یادگار آن نام کهن است. اوپاتان نیز که نام کهنتر آبادان است امروز بیشتر زیب شرکتها و سازمانها در شهر آبادان است. به دلیل وجود زیارتگاه کوچکی که ادعا میشود خضر نبی در آن دیده شده است گاهی به این منطقه نام مذهبی جزیرهالخضر هم داده شدهاست. شهرستان آبادان از چند نظر حائز اهمیت می باشد: یکی وجود تاسیسات صنعتی پالایشگاه نفت و تاسیسات وابسته (پتروشیمی) که این شهرستان را به یکی از مراکز مهم صنعتی تبدیل کرده است و دیگری وجود چهار بندر مهم تجاری و اقتصادی – چوئبده – اروند کنار و قمیجهو همجواری با بنادر مهم داخلی و خارجی همچون بنادر خرمشهر – امام خمینی (ره) بصره – فاو و کویت می باشد .تاریخچه اتاق در سال ۱۳۲۴ اتاق بازرگانی آبادان به صورت مشترک با اتاق خرمشهر شروع به فعالیت نمود. کم کم با گسترش فعالیت های بازرگانی در بندر آبادان و افزایش تعداد حجار آبادانی عضو اتاق مشترک، بازرگانان آبادانی تصمیم گرفتند به صورت مستقل اتاق آبادان را تاسیس نمایند. در سال ۱۳۵۳ با رایزنی های انجام شده اتاق آبادان به شکل مستقل در محلی واقع در بریم راه اندازی شد.
در سال ۱۳۵۹ و همزمان با شروع جنگ تحمیلی اتاق آبادان به صورت موقت به اهواز منتقل گردید و پس از پایان جنگ تحمیلی و آغاز دوران بازسازی بار دیگر اتاق بازرگانی در آبادان مستقر گردید و شروع به فعالیت نمود. در دوره جدید فعالیت اتاق که بعد از دوران دفاع مقدس و دوران سازندگی شروع به فعالیت مجدد بندر آبادان و بازگشت تجار آبادانی، اتاق آبادان در پی گسترش خدمات بازرگانی و بارگشت رونق گذشته همواره سعی نموده مشکلات بازرگانان را حل نمایند و پل ارتباطی میان بخش خصوصی و دولتی باشد. موقعیت جغرافیایی آبادان جزیره ای است دارای حدود تقریبی ۲۷۹۶ کیلومتر مربع مساحت از سمت شمال و شرق محدود است به رودخانه کارون و بهمنشیر و از مغرب به اروند رود و از جنوب به خلیج فارس و دریای آزاد طول آن ۸۰ کیلومتر و عرض آن از ۳ تا ۲۰ کیلومتر تخمین زده شده است.
اروند رود به طول حدود ۱۰۰ کیلومتر دارای کناره ساحلی است و آبریز آن به سمت خلیج فارس جریان دارد پهنای این رود ۱۰۰ الی ۵۰۰ متر و ژرفای آن حدود ۹ تا ۱۵ متر می باشد. اروند رود از پر آب ترین و مهمترین رودخانه های ایران میباشد. آبادان در ۳۰ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۱۷ دقیقه طول شرقی در گوشه شمال غربی خلیج فارس میان دو رود بهمنشیر و اروند رود قرار گرفته است. شهری که با این جمله حمداله مستوفی ( لیس قریه وراء آبادان) می تواند به فراز و نشیبهای آن پرداخت و از نظر جغرافیایی تاریخچه آبادان را به عبادان مرتبط ساخت.
در سال ۱۳۴۱ هجری قمری بدنبال تصمیمی که در جهت تبدیل کردن نام های غیر فارسی اتخاذ گردید عبادان به آبادان تبدیل شد. شهرستان آبادان از چند نظر حائز اهمیت میباشد یکی وجود تاسیسات صنعتی پالایشگاه نفت و تاسیسات وابسته (پتروشیمی) که این شهرستان را به یکی از مراکز مهم صنعتی تبدیل کرده است و دیگری وجود چهار بندر مهم تجاری و اقتصادی – چولبده – اروند کار و قمیجه و همجواری با بنادر مهم داخلی و خارجی همچون بنادر خرمشهر – امام خمینی ( ره) بصره- فاو و کویت می باشد. تاریخچه اتاق بازرگانی آبادان در سال ۱۳۲۴ اتاق بازرگانی آبادان بصورت مشترک با اتاق خرمشهر شروع به فعالیت نمود. کم کم با گسترش فعالیت های بازرگانی در بندر آبادان و افزایش تعداد تجار آبادانی عضو اتاق مشترک بازرگانان آبادانی تصمیم گرفتند بصورت مستقل اتاق آبادان را تاسیس نمایند. در سال ۱۳۵۹ و همزمان با شروع جنگ تحمیلی اتاق آبادان بصورت موقت به اهواز منتقل گردید و پس از پایان جنگ تحمیلی و آغاز دوران بازسازی بار دیگر اتاق بازرگانی در آبادان مستقر گردید و شروع به فعالیت نمود. در دوره جدید فعالیت اتاق که بعد از دوران دفاع مقدس و دوران سازندگی شروع شد با فعالیت مجدد بندر آبادان و بازگشت تجار آبادانی اتاق آبادان در پی گسترش خدمات بازرگانی و بازگشت رونق گذشته همواره سعی نموده مشکلات بازرگانان را حل نمایند و پل ارتباطی میان بخش خصوصی و دولتی باشد. در طول سالیان اخیر جهت گسترش بازار های هدف و افزایش مبادلات بازرگانی چندین هیئت خارجی به دعوت اتاق آبادان از این شهر بازدید به عمل آورد که از جمله می توان به دیدار هئیت اقتصادی ژاپنی در سال ۱۳۸۱ از تاسیسات بندری آبادان در دوران ریاست آقای جلالی اشاره نمود. هم اکنون این اتاق با بیش از ۱۵۰۰ نفر عضو فعالیت گسترده ای در امر خدمت رسانی به بخش بازرگانی این شهرستان دارد و با توجه به راه اندازی منطقه آزاد اروند وجود پتانسیل های بالقوه در منطقه نظیر چهار بندر آبادان، خرمشهر، چونبده، اروند کنار و فرودگاه بین المللی و راه آهن و نزدیکی به منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر امید می رود بتوانیم در آینده ای نزدیک شاهد انجام فعالیت های چشمگیرتری باشیم.