اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

Search
Close this search box.

صادرات غیرنفتی شامل دو حوزه‌ صدور کالا و خدمات است و موفقیت در هر یک از این دو حوزه، در گرو حمایت‌های قانونی می­باشد. صدور خدمات فنی و مهندسی می‌تواند از طریق توسعه صادرات، انتقال فناوری و ماشین­آلات به کشور، ایجاد اشتغال و ارزآوری، دارای اثرات بسیار مثبتی برای کشور باشد. صنعت احداث (خدمات فنی و مهندسی) کشور از ظرفیت بالایی برای صادرات برخوردار است. وجود بیش از 52000 شرکت پیمانکاری و ۳۱۰۰ شرکت مهندسی مشاور و داشتن سالیانه بیش از ۲۳۳ هزار فارغ‌التحصیل رشته‌های مهندسی در کشور از یک سو نشان­دهنده ظرفیت بالای صدور خدمات فني و مهندسي است و از سوی دیگر کاهش بودجه عمرانی در کشور سبب بیکاری و مهاجرت شرکت‌های پیمانکاری و فارغ­التحصیلان رشته­های مهندسی و فرار سرمایه می­شود، که صادرات خدمات فني و مهندسي می­تواند زمینه ایجاد اشتغال و مانع از فرار سرمایه از کشور گردد. یکی ديگر از ظرفيتهاي صادرات خدمات فني و مهندسي ايجاد درهم­تنيدگي با كشورهاي ميزبان و قراردادن ايران در زنجيره توليد ارزش جهاني است؛ که این موضوع باعث وابستگی کشورهایی که خدمات فني و مهندسي به آنها صادر می­شود به ایران می­گردد.

با توجه به روند رو به افول صادرات خدمات فنی و مهندسی، توجه به مشكلاتي كه صادركنندگان از نزديك با آن مواجه هستند بسيار مهم است. عدم پذیرش ضمانت­نامه­های بانک­های ایرانی توسط کشورهای میزبان صادرات خدمات فني و مهندسي، بحران­های ناشی از تغییر روابط سیاسی حاکمیت با کشورهای میزبان صادرات خدمات فني و مهندسي، جنگ­ها، آشوب­ها و اقدامات تروریستی، عدم پرداخت به موقع مطالبات توسط كارفرمايان كشورهاي ميزبان صادرات خدمات فني و مهندسي، مشکلات حکومت جدید افغانستان، عدم پذيرش نقل و انتقال دلار و یورو به دلیل تحریم و جهش­های نرخ ارز در کشور، از مهم­ترين مشكلات اعلام شده توسط بعضي شركت­هاي صادركننده خدمات فني و مهندسي است. اساسي­ترين مشكلي كه صادركنندگان اين حوزه با آن مواجه هستند، عدم وجود نگرش فرآيندي به مسئله صدور خدمات فني و مهندسي و عدم وجود متولي متمركز براي پياده­سازي آن در سطح ملي است. از ديگر مشكلاتي كه بازار صدور خدمات فني و مهندسي را با محدوديت مواجه كرده، عدم عضويت ايران در بعضي از بانك­هاي بين­المللي است كه دسترسي به بازار صدور خدمات فني و مهندسي در پروژه­هاي تامين مالي شده توسط اين بانك­ها را محدود نموده است. از ديگر موانع مي­توان به مشكلات قانون­گذاري و مقررات­گذاري در حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی اشاره كرد. پراکندگی موضوعی و زمانی، سطحی بودن قوانین و مقررات، قوانین ارشادی در کنار مراجع مختلف وضع و افق کوتاه مدت عمر احکام صدور خدمات فني و مهندسي، رئوس اساسي مشكلات اين قسمت هستند.

عضویت در بانک­های بین­ المللی، پرداخت مشوق­هاي صادراتی، استفاده از ظرفیت‌های درگاه ملی مجوزها، دائمی کردن بند «د» تبصره 1 قانون بودجه 1403 کل کشور به عنوان حکم اثربخش و تدوين قانون دائمي و جامع در خصوص صدور خدمات فني و مهندسي از جمله راهكارهاي ارائه شده براي بهبود محیط کسب­وکار فعالان حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی محسوب می­شود. در این راستا برخی از مهم­ترین بسترهای قانونی و مقرراتی برای اجرایی شدن راهکارهای برشمرده عبارتند از: