اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

Search
Close this search box.
صد و هشتمین گزارش پایش تحولات تجارت جهانی

در صد و هشتمین گزارش از این سلسله گزارش­ها، گلچینی از تحولات اخیر در سه لایه جهانی و منطقه­ای محیط ژئواکونومیک ایران و گزیده‌ای از پژوهش‌های تازه ارائه شده است.

در تحولات جهانی چین به کشورها هشدار داده است که از انعقاد توافق‌های تجاری با ایالات متحده که به بهای منافع پکن تمام شود، خودداری کنند. رئیس‌جمهور چین، اخیرا با سفر به سه کشور جنوب شرق آسیا، از جمله ویتنام، در تلاش برای تقویت روابط منطقه‌ای برآمد و از شرکای تجاری خود خواست در برابر «قلدری یکجانبه» ایستادگی کنند. وی در مقاله‌ای برای رسانه‌های ویتنامی نوشت: «در جنگ‌های تجاری، هیچ‌کس برنده نیست«.

گزارش آوریل ۲۰۲۵ بانک گلدمن ساکس با عنوان «تاثیر عدم قطعیت بر سرمایه‌گذاری، استخدام و مصرف خانوار» تحلیل جامعی از پیامدهای افزایش بی‌سابقه‌ عدم قطعیت در سیاست‌های اقتصادی، به‌ویژه در حوزه تجارت، بر اقتصاد ایالات متحده ارائه می‌دهد. بر اساس این گزارش، شاخص‌های عدم قطعیت در سیاست اقتصادی و تجاری به سطوحی فراتر از اوج جنگ تجاری چین و آمریکا در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ رسیده‌اند. یکی از نخستین و قابل‌سنجش‌ترین آثار این وضعیت، در بخش سرمایه‌گذاری بنگاه‌ها مشاهده می‌شود. افزایش عدم قطعیت معمولا موجب تعویق یا لغو سرمایه‌گذاری‌های برگشت‌ناپذیر می‌شود، به‌ویژه در صنایعی که دارای شدت سرمایه‌گذاری بالا و وابستگی به صادرات هستند. طبق برآورد این گزارش، افزایش اخیر در عدم قطعیت، رشد سرمایه‌گذاری را حدود ۵ واحد درصد کاهش خواهد داد.

در تحولات منطقه در پی جنگ تعرفه‌ای دونالد ترامپ، اتحادیه اروپا و امارات متحده عربی مذاکرات رسمی خود را برای دستیابی به توافقنامه تجارت آزاد آغاز کردند. این مذاکرات در حالی آغاز می‌شود که بسیاری از کشورها، در واکنش به سیاست‌های تعرفه‌ای آمریکا، در پی یافتن بازارهای جایگزین و تقویت مناسبات اقتصادی دوجانبه هستند.

وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی اعلام کرد که شرکت‌های خارجی طی ده سال گذشته نقش چشم‌گیری در اشتغال‌زایی در این کشور ایفا کرده‌اند، به ‌طوری ‌که سهم آن‌ها در ایجاد فرصت‌های شغلی با رشد ۴۰ درصدی همراه بوده است. وی عنوان کرد تاکنون نزدیک به ۶۰۰ شرکت بین‌المللی دفاتر منطقه‌ای خود را در عربستان تاسیس کرده‌اند و حجم سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی نیز چهار برابر شده است.

برای نخستین بار در جهان کشورهای ترک‌زبان، اتحادیه‌ای بین‌المللی در حوزه بازاریابی، تبلیغات و رسانه با عنوان «تورک«            به‌ طور رسمی آغاز به کار کرد. این اتحادیه حاصل همکاری سه نهاد تخصصی از ترکیه و جمهوری آذربایجان است. اتحادیه تورک با هدف تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و ارتقای توان رقابتی جهانی کشورهای ترک‌زبان در حوزه تبلیغات و رسانه راه‌اندازی شده است.

در پژوهش‌های تازه آنکتاد گزارشی با عنوان «به‌روزرسانی تجارت جهانی» منتشر کرد که به بررسی سیاست‌های تجاری جدید ایالات متحده و تاثیرات آن بر اقتصادهای کوچک و کشورهای کمترتوسعه‌یافته می‌پردازد. این گزارش نشان می‌دهد که اعمال تعرفه‌های جدید توسط دولت آمریکا – که عمدتا مبتنی بر قوانین اضطراری و اصل رفتار متقابل است – با وجود هدف اعلام ‌شده برای کاهش کسری تجاری ایالات متحده، نه‌تنها تاثیر محسوسی بر تراز تجاری ندارد، بلکه موجب آسیب جدی به کشورهایی می‌شود که از نظر اقتصادی بسیار آسیب‌پذیر هستند.